Kabelmanagement

Met de opkomst van zit-sta werkplekken is het professioneel wegwerken van stroom- en databekabeling belangrijker dan ooit. Dat vraagt om flexibiliteit van de bekabeling en de juiste keuze van accessoires.

Kabels wegwerken

Kabelmanagement is het organiseren van bekabeling, bedrading en snoeren. Dit zorgt voor een efficiënt ingerichte, veilige ruimte, zonder rondslingerende kabels. Professioneel kabelmanagement is vooral voor kantoren een oplossing voor een productieve, opgeruimde en veilige werkruimte.

Benieuwd wat goed kabelmanagement uw bedrijf kan opleveren? Lees meer over de eigenschappen en voordelen hieronder en neem contact met ons op voor advies.

Efficiënt kabels wegwerken op kantoor

Wie kent het niet? Onhandig onder bureaus slingerende opladers, slordig gedrapeerde internetkabels en gevaarlijk geplaatste stekkerdozen. Professioneel kabelmanagement lost dit grondig en efficiënt op.

Er is een breed scala aan manieren en producten voor het wegwerken van kabels, snoeren en draden in een kantoorruimte. Er zijn bijvoorbeeld producten om kabels beter te geleiden of te bundelen, ze netjes weg te werken of om efficiënter beschikbare energiebronnen (stopcontacten) te benutten.

Daarom heeft u veel opties bij het toepassen van kabelmanagement. U kunt de voorkeur geven aan een beperkte vorm van kabelmanagement of een grondige aanpak en kabels vakkundig te verbergen. Wat uw eisen en wensen ook zijn, we kijken graag hoe we het best kunnen zorgen dat uw kantoor er verzorgd, opgeruimd en veilig is.

Waarom is kabels wegwerken op kantoor belangrijk?

Mensen staan er vaak niet bij stil, maar slecht weggewerkte draden hebben een grote impact op een werkruimte. Een jungle van snoeren onder een bureau is meer dan alleen vervelend; het is ook gevaarlijk. Er zijn vijf factoren die de doorslag moeten geven als u nog twijfelt over het belang van goed kabelmanagement:

 • Veiligheid
 • Uitstraling
 • Efficiëntie
 • Ergonomie
 • Verantwoordelijkheid

Deze belangrijke factoren van kabelmanagement zullen we hier onder één voor één nader uitleggen.

Veiligheid

Veiligheid is zonder meer de belangrijkste factor bij het wegwerken van kabels. Het is niet moeilijk om voor te stellen waarom dat is. Losse draden zijn de perfecte manier om nietsvermoedende medewerkers ten val te brengen. Dit kan leiden tot een aantal scenario’s, die allemaal even ongewenst zijn.

In de eerste plaats kan dat natuurlijk pijnlijke en nare gevolgen hebben voor de medewerker in kwestie. Daarnaast kan de kabel beschadigd raken, mogelijk met storingen in de toekomst tot gevolg. Bovendien kan de klap ervoor zorgen dat ofwel de kabel uit het apparaat wordt getrokken, waardoor deze niet meer werkt, of het apparaat achter de kabel aan vliegt en op de grond valt.

Met bijvoorbeeld vloergoten kunt u het probleem van losse kabels over de vloer gemakkelijk verhelpen.

Uitstraling

Rommelige kabels geven het hele kantoor een rommelige indruk. Dit is vooral voor uw werknemers natuurlijk geen goede zaak. Een onopgeruimde werkplek inspireert niet en geeft geen fijn gevoel.

Het is tevens niet te hopen dat (potentiële) klanten en andere bezoekers uw gebrek aan kabelmanagement onder ogen krijgen. Het geeft uiteraard geen compleet beeld van het bedrijf, maar u maakt toch allesbehalve een goede indruk, wat vervelende zakelijke gevolgen kan hebben.

Door kabelboxen te gebruiken worden alle snoeren onder het bureau efficiënt geclusterd, zodat de onooglijke wirwar gauw verleden tijd is.

Efficiëntie

Een logisch bijeffect van slecht weggewerkte kabels op kantoor is dat je minder goed je werk kan doen. Als er bijvoorbeeld problemen met de internetverbinding zijn, kan dit liggen aan een verouderde kabel of een kabel die niet aangesloten blijkt te zijn. Zie dit maar eens gauw op te lossen wanneer alle draden door elkaar zitten en het onmogelijk is te herleiden waar hun begin en einde zit.

Een ander veelvoorkomend probleem is volle stekkerdozen, waardoor je bijvoorbeeld die dringend benodigde oplader nergens kwijt kunt. Vaak zitten er stekkers in een stekkerdoos die niet worden gebruikt of zelfs helemaal niet nodig zijn. Of de stekkerdozen op kantoor zijn simpelweg te klein en kunnen geen plaats bieden aan alle gebruikte apparaten.

Dit lost u natuurlijk simpel op met grotere stekkerdozen, die wél voldoende plaats bieden. En alle gebruikte (vaste) kabels werkt u eenvoudig weg in kabelgoten of met behulp van kabelgeleiders.

Ergonomie

Wij weten hoe belangrijk ergonomisch en vitaal werken op kantoor is voor de gezondheid van uw werknemers. Staand werken, vaker actief zijn tussen het werken door en een goede werkhouding zijn essentieel voor goede prestaties op de lange termijn. Slecht kabelmanagement draagt daar niet aan bij.

Denk aan medewerkers die hun spullen niet goed kwijt kunnen aan hun rommelige werkplek en daardoor slecht zitten, of te weinig bewegen omdat de vele kabels geen bewegingsvrijheid geven.

Naast het fysieke aspect, moet u rekening houden met de cognitieve ergonomie, oftewel de mentale gezondheid van uw werknemers. Een slordige werkruimte zorgt voor onrust en vergroot de werkstress, wat ten koste gaat van het werkplezier en de prestaties.

Neem contact op met onze ergo-coach voor professionele hulp bij verbeteren van de ergonomie en vitaliteit op kantoor.

Verantwoordelijkheid

De werkgever heeft een verantwoordelijkheid voor een gezonde en veilige werkomgeving. De Arbeidsinspectie ziet erop toe dat bedrijven zich hieraan houden. Goed kabelmanagement is een van de randvoorwaarden voor zo’n gezonde en veilige werkomgeving. Als het niet op orde is, riskeert u een boete.

Een opgeruimd kantoor is ook beter schoon te maken. Zadel schoonmakers daarom niet op met een chaotische werkruimte, maar zorg dat ook zij zonder problemen hun werk kunnen doen en niet tussen talloze strengen snoeren door hoeven te gaan.

Neem dus uw verantwoordelijkheid en maak werk van kabels wegwerken.

Hoe gaan wij te werk bij kabels wegwerken op kantoor?

Kabelmanagement vraagt om uitvoerige planning, goed overzicht en nauwkeurige ontwerpen. Daarom gaan wij stapsgewijs te werk bij het wegwerken van kabels. Zo worden fouten voorkomen en verloopt het werk netjes en betrouwbaar.

 1. Voor het wegwerken van kabels is het belangrijk om een overzicht te hebben van de apparatuur per werkruimte. Dit zijn bijvoorbeeld computers en telefoons, maar ook verlichting, printers en een televisiescherm of smartboard in de vergaderruimte.
 2. Vervolgens maken wij een plan voor het wegwerken van de kabels. We onderzoeken naar welke energiebron de kabels moeten worden geleid en waarlangs de kabels het best kunnen worden gestuurd.
 3. Ook moet er worden gekeken naar de opstelling van alle apparaten en of het mogelijk is deze op een efficiëntere plek in de werkruimte neer te zetten. De meningen en ervaringen van de werknemers zijn hierbij natuurlijk waardevol.

Kantoorinrichting met het oog op kabelmanagement

Vaak kan het ook helpen om een kantoor anders in te richten, zodat alle apparaten en bekabeling beter worden verdeeld over het pand en gemakkelijker bereikt kunnen worden. Natuurlijk heeft dit veel voeten in de aarde en wij helpen u dan ook graag met de inrichting van uw kantoor.

Onze werkwijze in 5 stappen

Office Projects levert totale kantoorinrichtingen voor al onze relaties. Hierbij zijn uw wensen en eisen de leidraad voor kwaliteit, duurzaamheid en een optimaal ingerichte werkomgeving.

Kennis maken?

Wij doen zaken met mensen. Elkaar leren kennen middels een eerste kennismaking is het startpunt om te bepalen of het klikt onderling.

Wensen bespreken

Wat wilt u uitstralen en welke stijl wilt u hebben voor relaties en uw medewerkers? U bepaalt het kader waarbinnen wij gaan werken.

Offerte

De adviseurs van Office Projects weten u snel informatie te geven met betrekking tot een indicatie van een investering / budget.

Voorstel bespreken

De ontwerpplannen, tekeningen, de sfeer en bijbehorende producten worden gepresenteerd en toegelicht.

Levering en service

Levering vindt plaats volgens afspraak. Na de levering wordt het project nabesproken en eventuele service en nazorg geregeld. 

Voordelen van kabelmanagement

Als de bekabeling in uw kantoor of spreekkamer netjes en op de juiste manier (vanaf het ontwerp) is weggewerkt, levert dit u veel op:

 • Er kan beter en sneller worden schoongemaakt
 • Voldoende beschikbaarheid van stroom en data
 • De netwerksnelheid en IT prestaties nemen enorm toe
 • Geen draadbreuk en kortsluiting
 • Voorkomen van brand- en struikelgevaar

Eigen monteurs

Het is een behoorlijke uitdaging om kabelmanagement tot in de puntjes goed en netjes uit te voeren. Daarom beschikken wij over ervaren professionals die weten hoe ze te werk moeten gaan. Bij elk project zorgen deze gespecialiseerde monteurs voor een representatieve en veilige situatie. Zo weet u zeker dat de bekabeling in uw kantoor op orde is.

 

 

Kabelmanagement in een dynamisch kantoor

Zit-sta werkplekken en vergadertafels hebben een enorm bereik. Daarom is het belangrijk dat u onbelemmerd dynamisch kunt werken. Uiteraard moet de bekabeling dan wel van de laagste naar de hoogste positie kunnen. Vanzelfsprekend toch? Voor ons wel!

Onze monteurs beschikken over de kennis en ervaring om kabelmanagement toe te spitsen op een kantoor met een actieve werkhouding.

Soorten kabelmanagement

Kabelmanagement kan op allerlei manieren worden toegepast. Dit geeft u veel keuzevrijheid voor een oplossing die het best past bij uw wensen en eisen op het gebied van kantoorinrichting. Bekijk het overzicht hieronder om een indicatie te krijgen van de mogelijkheden. We gaan graag met u het gesprek aan over de meest geschikte oplossing.

Kabelboxen

Kabelboxen zijn ideaal voor het wegwerken van al die kabels onder het bureau. De box past over de snoeren én stekkerdozen, zodat alle draden strak onder het bureau blijven en uit het zicht zijn. De boxen zijn eenvoudig te plaatsen en hebben geen schroeven of andere bevestigingsmaterialen nodig.

Kabelgoten

Kabelgoten zijn behuizingen waar kabels in kunnen worden weggestopt, vaak langs een muur of vloer. Deze kunnen met schroeven of met bijvoorbeeld een plakstrip worden bevestigd. Zo lopen kabels van de pc netjes vanaf het bureau naar de energiebron.

Vloergoten

Vloergoten verbergen kabels die over de vloer lopen en houden deze bij elkaar. Op die manier kunnen medewerkers hier niet langer over struikelen en zichzelf of apparatuur beschadigen. Vloergoten kunnen op de vloer worden geplaatst met een stevige behuizing of ze kunnen onder de vloer worden weggewerkt.

Kabelgeleiders

Kabelgeleiders houden kabels gebundeld en strak, ideaal voor kabelmanagement onder het bureau. Ze zijn er in verschillende vormen en van verschillende materialen, bijvoorbeeld als stoffen geleiders met klittenband of ritssluiting – ook kabelmantel genoemd – of flexibele geleiders van kunststof die rechtop kunnen worden neergezet – ook wel kabelslang, spiraalslang of spiraalband genoemd.

Kabeldoorvoeren

Een kabeldoorvoer is een speciaal afgewerkt gat in een tafelblad of bureau waar kabels doorheen kunnen lopen. Dit voorkomt dat alles lukraak over het bureau loopt en langs weerzijden naar beneden valt.

Kabelclips

Kabelclips zijn simpele oplossingen voor het opbergen en bij elkaar houden van kabels. Deze clips plaatst u gemakkelijk om verschillende loszittende snoeren langs bijvoorbeeld de muur of de plint. Als schroeven geen optie zijn, zijn er ook zelfklevende kabelclips die tegen de ondergrond kunnen worden geplakt.

Kabelbinders

Kabelbinders zijn beter bekend als tiewraps, ook wel geschreven als tyrap. Dit zijn dunne nylon bindbandjes die draden samenbinden. De kabelbinder is eenvoudig strakker te trekken, maar het is niet mogelijk ze losser te maken.

Kabel labels

Kabel labels zijn kabelmarkeringen die u aan kabels bevestigt om duidelijk te maken waar deze bij horen. De tekst is er op te schrijven, maar er zijn ook kabel labels met voorgeprinte tekst.

Stekkerdozen

Een stekkerdoos stelt u in staat efficiënt verschillende stekkers aan dezelfde energiebron te verbinden. Deze komen in veel verschillende varianten en maten. Zo zijn er stekkerdozen met vijf stopcontacten, maar ook grotere met bijvoorbeeld acht of exemplaren met een schakelaar of USB-aansluiting.

Draadloze opladers

Draadloze opladers bieden een uitgelezen kans om het aantal telefoonopladers op kantoor te beperken. Veel moderne telefoons zijn, al dan niet met speciale hoesjes, draadloos op te laden. Die opladers kunnen worden weggewerkt in het bureaublad voor een nettere uitstraling, zonder zichtbare kabels.

Verhoogde vloer of verlaagd plafond

Om snoeren compleet aan het zicht te onttrekken kunt u ervoor kiezen deze achter een verhoogde vloer of verlaagd plafond weg te werken. Dit houdt in dat er een holle laag wordt toegevoegd aan het kantoor, waar alle bekabeling in past. Muurpanelen zijn ook een mogelijkheid. Verhoogde vloeren winnen aan populariteit, omdat deze makkelijker toegankelijk zijn dan verlaagde plafonds.

Werk maken van kabelmanagement?

Wilt u uw kantoor efficiënter, veiliger en gelukkiger maken door middel van het wegwerken van kabels en snoeren? Wij helpen u graag met professionele oplossingen voor kabelmanagement, zodat u zeker weet dat alles op orde is. Vertel ons uw situatie, dan kijken we graag hoe we u kunnen helpen.

 • Neem contact met ons op
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Welke Type Inrichting Past Bij Mij?