Flexwerken op kantoor

Flexwerken op kantoor is een must. We werken tenslotte vaak deels thuis en deels op kantoor, ook wel hybride werken genoemd. Hoe organiseert u dit?

Wat is flexwerken?

Flexwerken is het werken onder flexibele werktijden binnen een flexibele werkomgeving. Bij flexwerken maak je gebruik van een flexplek, thuis of op kantoor. Flexwerken is zeker in tijden van corona populair.

Wat is een flexwerkplek?

Op een flexwerkplek hebben werknemers in lijn met activiteitgericht werken (AGW) niet langer een vaste werkplek, maar één die aansluit bij de activiteit van dat moment. In de ruimten, die ook bij deze nieuwe manieren van werken horen, zijn ergonomie en akoestiek belangrijk.

Werk je alleen of in een team en wat is de mate van concentratie van de werkzaamheden? De antwoorden hierop bepalen de werkomgeving die een medewerker op dat moment kiest. Bijvoorbeeld open ruimten om te communiceren, stiltecoupés voor maximale concentratie en een gezellige plek in het werkcafé om even je mail te checken.

Hoe creëert u de ideale flexwerkplek?

Door verschillende ruimtes op kantoor te creëren zorgt u ervoor dat een werknemer naargelang zijn werkzaamheden een keuze heeft. Wil hij bijvoorbeeld geconcentreerd werken? Dan kiest die persoon voor een stilteruimte. Dit is een ruimte die goed is ingericht.

Zorgen voor creativiteit en een goede samenwerking

Goede samenwerking en creatieve ideeën ontstaan in een Huddle Room! Daar vind je videoconferentie apparatuur. Video conference draagt enorm bij aan het effectiever communiceren en samenwerken. Bovendien draagt vaker digitaal samenwerken bij aan minder auto’s op de weg en minder belasting van het milieu.

Een goede sfeer in uw flexkantoor

Voor de sfeer op kantoor is het belangrijk dat inspanning en ontspanning hand in hand gaan. We creëren daarom graag een sport- en spelruimte op kantoor. Denk bijvoorbeeld aan een ruimte met tafelvoetbal en tafeltennis.

Hoe weet een medewerker dat er een flexwerkplek beschikbaar is?

Niets zo vervelend als op kantoor aankomen en te zien dat alle werkplekken bezet zijn. Dit is met de nieuwste technologie (smart facilities en Internet of Things) op te lossen. De flexwerkplekken voorziet u van sensoren die meten of een plek bezet is of niet.

 

Waarom zijn flexibele werkplekken belangrijk?

Werken is in 2020 als gevolg van de coronapandemie permanent veranderd. Flexibel werken is meer geaccepteerd onder werkgevers en veel werknemers hebben de wens om vaker thuis te werken. Bovendien is een flexwerkplek steeds makkelijker te faciliteren.

Veel mensen willen deels vanuit huis werken

Uit onderzoek blijkt dat 85% van de mensen voortaan minimaal 20% van hun tijd vanuit huis blijft werken. Veel mensen hebben immers de voordelen van thuiswerken kunnen ervaren.

Flexwerken is beter te faciliteren

Locatie- en tijdonafhankelijk werken is al jaren mogelijk. Toch gebeurde dat niet op grote schaal en zeker geen vijf dagen per week. Sinds we door de lockdown gedwongen thuis moesten werken, hebben ICT en innovatie in onze manier van werken een vlucht genomen en is er meer mogelijk om effectief flexibel te werken.

Met video conference apps kun je makkelijk online samenwerken en in groepsverband communiceren. Bijna iedereen is tegenwoordig wel bekend met Microsoft Teams en/of Zoom en de manier van communiceren is veranderd.

Thuiswerkplek of flexwerkplek?

De nadelen van de thuiswerkplek

De thuiswerkplek kent een aantal nadelen. Eén daarvan is dat werk en privé soms teveel door elkaar lopen. Een ander nadeel is dat niet iedereen in huis een aparte ruimte heeft om ongestoord te werken. Ook missen veel mensen de verbinding met hun collega’s.

Het kantoor als ontmoetingsplek

Een nadeel van flexwerken is dat collega’s minder vaak bij elkaar aankloppen en er geen spontane ideeën ontstaan bij het koffieapparaat. Om dit op te lossen is het goed als het kantoor voelt als een ontmoetingsplek.

Hoe ziet een flexibel kantoor eruit?

Welke functies heeft een flexibel kantoor? De ruimte transformeert van een functionele werkomgeving naar een inspirerende ontmoetingsplek, ook wel ‘clubhuis’ genoemd. Daarnaast zijn er ook andere belangrijke aandachtspunten, zoals circulariteit, duurzaamheid, gezondheid en werkgeluk.

Group 36@2xCreated with Sketch.

6 Tips om uw kantoor futureproof te maken

Wij schreven een whitepaper om u te helpen uw kantoor klaar te maken voor de toekomst, bijvoorbeeld door meer flexwerkplekken te creëren. U kunt onze 6 tips om uw kantoor futureproof te maken hier gratis downloaden.

 

 

Neem contact met ons op

Wij helpen u graag bij het creëren van een flexwerkplek

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Welke Type Inrichting Past Bij Mij?