Verlichting op kantoor

Goede verlichting op kantoor is erg belangrijk. Office Projects helpt u de optimale verlichting te vinden zodat uw medewerkers vol energie aan het werk blijven.

Goede kantoorverlichting is essentieel

Goede verlichting op kantoor draagt bij aan de prestaties en gezondheid. Licht geeft energie, maar te veel licht werkt averechts. Waar moet u de verlichting aanbrengen, hoe fel moet het zijn en waar moet u verder rekening mee houden? Wij helpen u hier graag bij.

De beste kantoorverlichting

Het beste licht op kantoor is nog altijd daglicht, maar dat is niet op elke werkplek in een kantoorruimte haalbaar. Bovendien is er ook op donkere dagen goed licht nodig om optimaal te kunnen werken. Tegenwoordig gaat iedereen over op LED.

De voordelen van LED verlichting op kantoor

Het gebruik van LED verlichting op kantoor is om verschillende redenen de beste optie:

 • Het is zuiniger in verbruik en daarom voordeliger dan TL of spaarlampen.
 • U heeft nauwelijks kosten aan onderhoud.
 • LED verlichting trilt minder dan bijvoorbeeld TL verlichting, waardoor het rustiger is voor de ogen en minder vermoeiend.
 • LED verlichting wordt binnenkort verplicht in de EU (een motie hierover is al aangenomen maar nog niet ingegaan). Dus als uw verlichting aan vervanging toe is, kunt u beter direct overstappen op LED verlichting.
 • LED verlichting is beter voor het milieu. Door het lage stroomverbruik komt er namelijk minder CO2 vrij.

Goede verlichting op kantoor is gezond

Verlichting helpt niet alleen voor meer zicht, maar het is ook goed voor ons welzijn. Onderzoek geeft aan dat licht een belangrijke factor is in ons bioritme. Het heeft invloed op ons eten, ons slaapritme, onze prestaties en onze stemming.

Wanneer we onvoldoende licht krijgen, kan dit ook van negatieve invloed zijn op ons bioritme. En dat kan weer voor problemen zorgen op het gebied van slaappatronen en onze algehele gemoedstoestand. Het kan er zelfs voor zorgen dat we ons depressief gaan voelen.

Ook onze prestaties gaan achteruit bij onvoldoende licht. Het is dus van belang om juist op kantoor voor voldoende licht te zorgen.

De juiste temperatuur van het licht op kantoor

Verlichting is in diverse temperaturen te verkrijgen. Zo spreken we van koude en warme verlichting. Op kantoor wordt er vaak gebruik gemaakt van koude verlichting, omdat het mensen alerter maakt.

De temperatuur van verlichting wordt in Kelvin uitgedrukt. Hoe hoger de temperatuur, hoe kouder het licht. Een felle TL buis geeft bijvoorbeeld 6000 K aan koud licht, wat in de buurt komt van gewoon daglicht van 5500 K. Een kaars daarentegen geeft warm licht van ongeveer 1200 K.

Voor bijvoorbeeld de verlichting van een loungeruimte kunt u het best kiezen voor 2700 Kelvin. Dit geeft een warme en gezellige sfeer. Het verschilt dus per ruimte en waar u het voor gebruikt, welke kleurtemperatuur het best is. Office Projects geeft u graag advies over de soorten verlichting en wat u het best kunt gebruiken.

Het gebruik van bureaulampen en staande lampen

Vroeger werd er op kantoor alleen gebruik gemaakt van plafondverlichting. Alle verlichting ging in één keer aan of uit. In sommige gevallen kon men de verlichting aan- of uitzetten in diverse secties. Tegenwoordig maakt men steeds meer gebruik van bureaulampen en staande lampen. Dit heeft verschillende voordelen:

 • U krijgt meer sfeer als u gebruik maakt van bureaulampen en staande lampen.
 • Als er maar twee personen aan het werk zijn, hoeven er maar twee lampen aan. De rest kan worden uitgelaten en dit bespaart een hoop energie en dus kosten.
 • Bureaulampen en staande lampen zijn te verkrijgen in veel soorten en maten. Met deze verlichting kunt u veel doen voor de uitstraling van de ruimte.
 • Bureaulampen en staande lampen zijn geschikt voor LED verlichting. U kunt er ook voor kiezen om deze lampen te gebruiken in combinatie met TL verlichting of LED plafondverlichting. Gebruik dan voor de bureaulampen en staande lampen een warmere temperatuur. Zo creëert u sfeer in de ruimte.

Plaats van de verlichting op kantoor

Voor een optimaal effect van de verlichting, is het belangrijk dat het op een goede plaats geïnstalleerd is, maar die is niet een-twee-drie gevonden. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om veel verlichting bij het raam te plaatsen. Maar als er gewerkt wordt, is het ook niet fijn als de verlichting in het zicht zit. Weerkaatsing van het licht op het beeldscherm is ook vervelend.

Het is hoe dan ook verstandig om op elk bureau een lamp te plaatsen. Zo kunnen de medewerkers zelf kiezen of ze het prettig vinden om die aan te zetten. De lichtsterkte op de directe werkplek dient altijd ten minste 500 lux te zijn. Lux is de waarde om lichtsterkte aan te duiden.

De directe omgeving van de bureaus moet ook verlicht worden. Hier moet de verlichting zeker 300 lux zijn, omdat anders het verschil tussen de werkruimte en de directe omgeving te groot is. Dat geeft te veel onrust aan de ogen. Denk daarom in dit geval aan staande lampen.

Op de achtergrond is het ook verstandig om verlichting aan te brengen. Hier geldt een minimale waarde van 100 lux. Bij deze afstand is plafondverlichting een goede optie.

Advies van de Arbowet over kantoorverlichting

De Arbowet geeft advies over de verlichting wanneer mensen langer dan twee uur achter een beeldscherm zitten. Hierin wordt het volgende gezegd over verlichting op kantoor:

 • De verlichting mag geen risico opleveren voor de veiligheid en gezondheid van de medewerkers.
 • Er mag geen extra risico zijn op ongevallen door de opgehangen verlichting.
 • Er moet voldoende daglicht aanwezig zijn.

 

Verlichting en thuiswerken

Zeker nu we meer dan ooit thuiswerken, is het belangrijk dat we ook thuis onze werkplek op een goede manier inrichten. Dat geldt niet alleen voor een goed bureau en ergonomische stoel, maar ook voor de lichtinval. Ook thuis moet de werkplek goed verlicht zijn. Zo blijf je geconcentreerd en word je minder snel moe.

Verlichting mag ook mooi zijn

Verlichting op kantoor hoeft natuurlijk niet alleen maar praktisch te zijn. Er zijn heel veel mooie modellen te krijgen waarmee je direct sfeer en uitstraling creëert op kantoor.

Verlichting kan daardoor naast de praktische kant ook een toevoeging zijn in het interieur. Zeker met staande lampen en bureaulampen kun je sfeer maken. De lampenkappen voor de bureaulampen zijn bijvoorbeeld te krijgen in vele designs.

Neem contact met ons op

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen als het gaat om de verlichting op uw kantoor?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.